Diş Eti Ameliyatı, Diş eti hastalığı sonucunda diş ve kök yüzeyinin temizlenmesi için kullanılan tedavi şeklidir. Diş yüzeyinde yapılan temizlik, dişin dış kısımlarına yapışan tartar ve oluşan plağın alınması işlemidir. Bu tedavinin amacı olarak bilhassa, diş eti çizgisinin altında kala alanları hedeflenir. Diş plağı daha sert yüzeye yapışır. Bu nedenle, kökün yüzeyinde, kök düzleştirme adı verilen bir işlem uygulanarak düzleştirme yapılır. Diş plağı, dişte meydana gelen bakterilerle dolu yapışkan bir madde olup, bu madde sertleştiği zaman kalkulus olarak adlandırılır.
Plak oluşturan bu bakteriler periodontal türü diş hastalığına yol açar. Plak ve calculus, dişte bakterilerin dişe kolay bir şekilde yapışmasına olanak sağlayan engebeli bir yüzey meydana getirir. Diş ile kök yüzeyinde yapılan temizlik de bu oluşumu önlemek amacıyla yapılır. Hastalığın ilk aşamasında tedavi için yapılması gereken tek şey bu olabilir. Tedavi bilhassa gingivitis de etkili olur. Daha ilerlemiş olan diş eti hastalığında yüzeyi temizliği diş eti ameliyatı öncesinde uygulanan ilk tedavi yöntemidir.
Diş Eti Ameliyatı Hazırlığı
Bazı hastalar için yapılan diş ve kök temizliği rahatsızlık verebilir. Lokal anesteziyle ağızda diş eti ameliyatı alanı uyuşturulur. Burada diş ile diş kökünün yüzey temizliği elektrikli ya da havalı ultrasonik kazıyıcılar ve el aletleri yardımıyla yapılır.
Uygulama yapılan aletler ağzı keskin olmayan ancak çok yüksek bir frekansta titreşim yaparak, dişten diş taşı ve diş plağı çıkartan metal bir başlık, ucu soğutan ve dişte bulunan kalıntının dişten akmayı sağlayan su akıtma sistemi havalı bir sistemdir elektrikli değildir. Diş doktorunun, plak ve kalkulusu parçalamak için kullandıkları keskin olan uçları vardır. Bu kullanılan aletlerin değişik boyda ve şekillerde olanları vardır. Bu değişik boy şekilli olmasının amacı her tip diş ya da diş yüzeylerinde rahat kullanıma olanak sağlar.
Diş Eti Ameliyatı Uygulaması
Çoğu zaman ultrasonilk araçlar ilk olarak diş kökü ve ucundan büyük plak ile diş taşı parçalarını uzaklaştırmada kullanılır. Scaler ve küret adı verilen el aletleri de kalanlar parçalar temizlenir, dişin yüzey kısmının temiz ve düz olduğundan iyice emin olunur. Diş etinin çizgisi altında çalışma yapılırken plak ya da diş taşı görünmez.
Hastada periodontal diş hastalığı başlangıcı olan gingivitis varsa diş ve kökün yüzey temizleme işi tek seansta biter. Ancak hastada periodontitis oluşumu varsa bu birden çok seansı gerektirir. Bu durumda diş hekimi her bir seansta ağzın bir çeyreğini temizler.
Tedavinin sonunda yaklaşık olarak 2-3 gün sonra ağızda şişlik ile sıcak soğuk hassasiyeti görülür. Eczaneden alınacak ağrı kesiciler yardımıyla bu durum çözüleceği için endişe etmeye gerek yoktur.
Diş eti ameliyatı yapıldıktan sonra, antiseptik ağız gargarası kullanmak gerekebilir. Bu çözüm, ağızda oluşan şişlik düzenli ağız bakımını engellediği takdirde önerilir. İlk birkaç gün içinde ufak kanama olması normaldir. Bu kanamalar bir hafta içinde kendiliğinden geçer.